Községünkről

A település bemutatása

Mályi lakossága 4267 fő. A település Miskolctól 10 km távolságra az M3-as országos főközlekedési út gyűjtővonalán fekvő, a miskolci agglomeráció közvetlen övezetében elhelyezkedő, jelentős nagykereskedelmi telephellyel, üdülőteleppel, és zártkerttel rendelkező, kertvárosi jellegű település. A község már a honfoglalás korában is lakott volt, majd később a Myskoucz nemzetség birtokába került. Egy 1233-ből származó oklevél a falut Maly, majd Mali néven említi. A név feltehetően a mál (hegyoldal, oldal) szóból ered. A XIV. században a Széchyek birtoka, majd a diósgyőri vár tartozéka lett. Ebben az időben híres volt bortermeléséről. A következő évszázadokban számtalan tulajdonosa volt, és meglehetős jólétben éltek lakosai. A török időszak adóterhei miatt azonban többször elnéptelenedett, a Thököly és Rákóczi által vezetett kuruc háborúkban pedig végképp pusztává vált, és csak a szatmári béke után települt be újra. 1861-ben a régi középkori eredetű templom helyén épület fel a klasszicista stílusú, nemes vonalú római katolikus templom. A II. világháború után települt a községbe az Észak-Magyarországi Téglaipari Rt. és az Agroker Mezőgazdasági és Szolgáltató Rt. Amelyek országos hírnevet adtak a községnek. Az itt található sóder kitermelésére megalakult Mezőnyékládházi Kavicsbánya Részvénytársaság 1940-ben már 60 főt foglalkoztatott. A falu határában található bányató ma is népszerű pihenőhely.

A település kulturális adottságai

Oktatás

A településen óvoda és általános iskola működik.

Közművelődés

A Közösségi Ház és Községi könyvtár kb. nyolc éve költözött a jelenlegi, Botond utcai épületbe, amelyben a könyvtár, az előadóterem, klubhelyiségek mellett a Családsegítő szolgálat is helyet kapott. A földszintes épület kívül-belül gondozott, barátságos, a mozgáskorlátozottak bejutása, épületen belüli mozgása is megoldott, külön mosdót is építettek a számukra. A tavalyi évtől az addig önálló intézményként működő Közösségi Ház és Könyvtár, változatlan helyszínen a település Általános Művelődési Központjának tagintézménye lett. Közművelődési rendelet és továbbképzési terv is van az intézményben. Költségvetése részben önálló, a gazdasági dolgokkal külön Falugondnokság foglalkozik. Az önkormányzatnál van eMagyarország Pont. Rendezvények: Gyermeknap, vetélkedők, alkotótábor, kiállítások, tanfolyamok. Csoportok: Nyugdíjas Klub, Baba-Mama Klub, Daloskör, jóga, középkorú nők tornája.

Közgyűjteményeknyilvános könyvtári ellátás

A könyvtár egy légterű, de boltívekkel tagolt, tágas helyiségben van. Világos, barátságos, otthonos, áttekinthető. Lehetőséget nyújt a helyben használatra, foglalkozásokra is. A település 2010-ben a „TIOP-1.2.3/A kódjelű” pályázaton 8 millió forintot nyert, ebből az összegből került új, és felújított bútor , korszerű számítógépek, nyomtatók és nyilvántartó rendszer és a könyvtárba . A könyvtárban két számítógép található, az egyiken Internet csatlakozás is van, a másik munkagép és katalógus. A Szirén integrált könyvtári rendszer katalogizáló és kölcsönző modulját használja a könyvtárvezető.

A településen nincs múzeum, sem tájház.

Média

A település újságja a Mályi Hírmondó.

Civil szervezetek

” Mályi Gyermekekért ” Alapítvány, “A Mályi Iskolásokért” Alapítvány, Fiatalokért Kulturális és Szabadidő Egyesület, Justitia Vitorlás Sportegyesület,  Mályi Ifjúsági Egyesület, Mályi Kertbarátokért Közhasznú Alapítvány, , Mályi Sport Egyesület,  Mályi Községért Alapítvány, Mályi Óvodásokért Alapítvány

Természeti, épített kulturális örökségi értékek

Mályi tó, Mályi Kastély